Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Τι είναι ο καρκίνος;

Ο καρκίνος είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή μιας ομάδας χρόνιων νόσων, που μπορούν να προσβάλουν οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη αύξηση και εξάπλωση μη φυσιολογικών κυττάρων, τα οποία είναι επιθετικά (αυξάνονται και πολλαπλασιάζονται με ρυθμούς πολύ ταχύτερους από τους φυσιολογικούς), διηθητικά (εισβάλλουν στους παρακείμενους ιστούς και τους καταστρέφουν) και/ή μεταστατικά (εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος). Εφόσον η εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων δεν ελεγχθεί, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.
Το στάδιο της νόσου περιγράφει την έκταση και την εξάπλωση του καρκίνου κατά το χρόνο της διάγνωσης και καθορίζεται βάσει του μεγέθους του όγκου, της εμπλοκής ή μη των παραπλήσιων λεμφαδένων και της παρουσίας ή μη μεταστάσεων σε άλλα σημεία του σώματος. Από τη στιγμή που θα προσδιοριστούν αυτοί οι παράγοντες, ο καρκίνος ταξινομείται ως σταδίου Ι, ΙΙ, ΙΙΙ ή IV, με το στάδιο Ι να είναι το πιο πρώιμο και το IV το πιο προχωρημένο. Όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης.
Μέτρα πρόληψης

1.Διακόψτε το κάπνισμα.
Ο καπνός είναι σήμερα το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο καρκινογόνο. Η αποχή από το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα είναι σημαντική για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, της κεφαλής και του τραχήλου, του ανώτερου πεπτικού συστήματος, του λάρυγγα, των νεφρών, του παγκρέατος, της ουροδόχου κύστεως.

2. Αποφύγετε την κατάχρηση αλκοόλ.
Το αλκοόλ είναι η δεύτερη μετά τον καπνό ευρέως χρησιμοποιούμενη καρκινογόνος ουσία και συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος, της κεφαλής και του τραχήλου. Εάν σας αρέσει το αλκοόλ μην πίνετε πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα και πάνω από δύο μερίδες ποτού την φορά, χαμηλής σχετικά περιεκτικότητας σε αλκοόλη, όπως η μπύρα ή κρασί. Μην υπερβαίνετε ποτέ τις παραπάνω ποσότητες και μην καταναλώνετε ποτέ ποτά με περιεκτικότητα άνω του 10% σε οινόπνευμα. Ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου για καρκίνο (π.χ. ορισμένα κληρονομικά καρκινώματα μαστού) πρέπει να περιορίσουν δραστικότερα την πόση αλκοόλ.

3. Υιοθετείστε μία διατροφή χαμηλή σε λίπος, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, διατηρείτε φυσιολογικό βάρος.
Μελέτες έχουν αναδείξει αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της λήψης φρούτων και λαχανικών και του κινδύνου ανάπτυξης συνήθων μορφών καρκίνου. Η αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και κόκκινου κρέατος έχει συνδεθεί με ορισμένα καρκινώματα όπως καρκίνωμα μαστού, παγκρέατος, προστάτη. Η παχυσαρκία και η αυξημένη μάζα σώματος έχει συνδεθεί με την  ανάπτυξη καρκίνου μαστού, κόλου, ορθού πνεύμονα, νεφρού και άλλων ειδών καρκίνου. Η κατανάλωση φυτικών ινών, όπως αυτές που περιέχονται στο μαύρο ψωμί, έχει συνδεθεί με μείωση της επίπτωσης ορισμένων καρκινωμάτων όπως του εντέρου. Μην χρησιμοποιείτε ορμόνες ή φάρμακα χωρίς σαφή ιατρική ένδειξη και άριστη ιατρική παρακολούθηση.

4. Υιοθετείστε προγράμματα άσκησης.
Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που βαδίζουν ζωηρά σε καθημερινή βάση επί μισή ώρα, έχουν μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων καρκίνων.

5.Εμβολιαστείτε με τα εμβόλια της ηπατίτιδας Β και του ιού ΗΡV εφόσον δεν υπάρχουν σχετικές αντενδείξεις.
Εάν έχετε συμπτώματα όπως φούσκωμα ή κοιλιακό άλγος να ελεγχθείτε για ελικοβακτηρίδιο. Οι λοιμογόνοι παράγοντες που προαναφέρονται είναι καρκινογόνοι.

6.Εάν είστε γυναίκα προγραμματίστε έγκαιρα τεκνοποίηση και θηλάστε τα παιδιά σας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη διάρκεια γαλουχίας για τουλάχιστον ένα έτος και σε περισσότερες από μία εγκυμοσύνες μειώνει την επίπτωση του καρκίνου του μαστού.

7.Αποφύγετε την έκθεση σε ασύρματα δίκτυα και ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων έως ότου ολοκληρωθούν μεγάλες μελέτες που ευρίσκονται σε εξέλιξη.

8. Aποφύγετε όσο μπορείτε  την υπεριώδη ακτινοβολία.
Το ηλιακό φως αποτελεί καρκινογόνο παράγοντα που συνδέεται με την ανάπτυξη μελανώματος. Ιδιαίτερα τα ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία, η διαλείπουσα οξεία έκθεση και η ηλιακή βλάβη, έχουν συνδεθεί με το μελάνωμα. Η χρήση αντηλιακών δεν είναι επαρκές μέτρο.

9. Μην εκτίθεστε σε χημικές ουσίες και εάν έχετε επαγγελματική έκθεση να λαμβάνετε πάντα ειδικά προστατευτικά μέτρα.

10. Μην αμελείτε την ετήσια ιατρική τακτική προληπτική εξέταση.
Σήμερα η σωστή ετήσια ιατρική προληπτική εξέταση δεν περιλαμβάνει μία απλή αναγραφή γενικού προληπτικού εργαστηριακού ελέγχου για τους καρκίνους εκείνους που η έγκαιρη ανίχνευση οδηγεί σε ίαση. Σήμερα η ολοκληρωμένη ετήσια ιατρική εξέταση από τον έμπειρο κλινικό ιατρό περιλαμβάνει λεπτομερή εξέταση που αποκαλύπτει έκθεση σε καρκινογόνα, ανίχνευση πρώιμων κλινικών σημείων καρκινωμάτων, διερεύνηση οικογενειακών προδιαθέσεων. Τα δεδομένα αυτά είναι σημαντικά για τον εξατομικευμένο καθορισμό του πακέτου των εξετάσεων που απαιτούνται για την προσυμπτωματική διάγνωση του καρκίνου και τον εντοπισμό ομάδων υψηλού κινδύνου, οι οποίες σήμερα δύνανται να επωφεληθούν από εντατικοποιημένους προσυμπτωματικούς ελέγχους, προφυλακτική χρήση αντικαρκινικών ουσιών και επεμβατικών χειρουργικών μεθόδων.

Οι συνήθεις ανιχνευτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι, είναι οι εξής:

· Εξέταση κοπράνων κάθε έτος για αίμα και σιγμοειδοσκόπηση κάθε πέντε χρόνια από την ηλικία των πενήντα ετών.

· ΠΑΠ ΤΕST κάθε έτος από την ηλικία των δεκαοκτώ ετών στις γυναίκες.

· Μαστογραφία κάθε χρόνο με μαστογράφους τελευταίας τεχνολογίας χαμηλής δόσεως σε ακτινοβολία κάθε χρόνο σε γυναίκες πάνω από σαράντα ετών.

· Περιοδικές μετρήσεις ειδικού προστατικού αντιγόνου PSA σε άντρες άνω των πενήντα ετών.

Κάθε σύμπτωμα που παρατείνεται (π.χ. απώλεια βάρους, ατονία, βήχας) πρέπει να αξιολογείται σωστά ιατρικώς και άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου