Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΦΛΕΒΑΡΗΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Φεβρουάριος η καρδιά του χειμώνα, ο μήνας ο οποίος κρύβει την άνοιξη και μέσα απο την απελπισία ξεπηδάει η ελπίδα. Ο καιρός είναι άστατος: μια γελάει και μια κλαίει, μια αγριεύει και μια ησυχάζει.
Σε αντίθεση με τους άλλους μήνες ο Φλεβάρης έχει 28 μέρες, γι αυτό και τον λένε κουτσοφλέβαρο, και κάθε τέσσερα χρόνια, τα κακότυχα δίσεχτα έτη,29.
Το όνομα του έχει λατινική προέλευση. Προέρχεται από το ρήμα februare που σημαίνει εξαγνίζω, καθαρίζω. Οι Ρωμαίοι είχαν αφιερώσει το Φεβρουάριο στο θεό του Άδη Φέβρουο και γι αυτό θεωρούνταν μήνας των νεκρών, μήνας πένθους και το μήνα αυτό λάμβαναν χώρα διάφορες τελετές εξαγνισμού και καθαρμού. Στην αρχαιότητα υπήρχε η πίστη πως οτιδήποτε έχει σχέση με το θάνατο είναι μολυσμένο γι αυτό και επιδίωκαν να το εξαγνίσουν. Εξάλλου ο Φεβρουάριος ήταν με το παλαιότερο ρωμαϊκό ημερολόγιο ο τελευταίος μήνας του έτους, κι οι άνθρωποι, σύμφωνα με τις τότε αντιλήψεις έπρεπε να μπουν στον καινούριο χρόνο καθαροί και αμόλυντοι. Τα έθιμα αυτά διατηρήθηκαν το Φεβρουάριο κι όταν μετά το 46 π.Χ. έγινε ο 2ος κατά σειρά μήνας.

ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ
Ο Φλεβάρης είναι ο κοπιαστικός μήνας των αμπελιών, του αποκριάτικου ξεφαντώματος, μα και των νεκρών με τα ψυχοσάββατα του. Αρχίζει με τα Συμογιόρτα, τρείς γιορτές σημαδιακές για τους αγρότες : Του Αγίου Τρύφωνα στην 1η, της Υπαπαντής στις 2 και του Αγίου Συμεών στις 3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου